Skip to the content

E timpul să asculți și să recuperezi energie

Image by www.freepik.com
Simțiți că vă trageți picioarele? Observați că energia voastră se consumă ca bateria telefonului? 
 
Epuizarea este un sentiment pe care îl putem experimenta cu toții. Și nu este doar epuizare fizică, ci implică tridentul corpului, minții și spiritului. Un sentiment de oboseală extremă; sentimentul că am cheltuit și consumat toată "benzina" pe care o aveam la dispoziție. Literalmente: Un rezervor gol.
 
Cum să te recuperezi din acest sentiment? Cum să ne "reîncărcăm" și să avem 100% din capacitatea noastră?
 
Potrivit specialiștilor, epuizarea are trei determinanți principali: epuizarea emoțională, reducerea realizărilor și așa-numita depersonalizare.
 
Cum să le contracarăm? Iată câteva sfaturi:
 
În primul rând, relaxați-vă!
Desigur, trebuie să profităm de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru petrecerea timpului liber, dar este, de asemenea, important să nu ne forțăm să ne relaxăm atât fizic, cât și emoțional. De asemenea, trebuie să învățăm să nu facem nimic și să ne bucurăm să nu facem nimic. Este recomandat să încercăm să petrecem timp zilnic fără să ne gândim la nimic, să mințim sau să stăm fără să acordăm atenție la ceea ce ne înconjoară. Pentru a ne ajuta, trebuie să ne concentrăm asupra respirației, care trebuie întreruptă și să lăsăm gândurile în fundal. Aceasta este o rutină care ne va oferi pace și va elimina stresul pe care îl acumulăm în restul anului.
 
Începeți prin a avea grijă de corpul nostru.
Deși poate fi evident sau chiar clișeu, trebuie să ne întrebăm când a fost ultima dată când am mâncat fără un ecran în față sau când am făcut exerciții sau ne-am hrănit bine și ne-am odihnit. Începeți cu elementele de bază.
 
Dedicați-vă timp meditației.
De-a lungul anului, graba reduce timpul pe care îl putem petrece meditând asupra noastră, asupra a ceea ce ne înconjoară, asupra scopului nostru în viață. Având mai mult timp ne permite să reflectăm asupra unor întrebări care ne intrigă și cărora nu le putem acorda prea multă atenție. Gândiți-vă la lucrurile care ne plac, la ceea ce vrem să realizăm în viață, la obiectivele noastre de viață, la ceea ce ne putem îmbunătăți pe noi înșine. Ne va ajuta să ne înțelegem mai bine unul pe celălalt, să stabilim cursul pe care dorim să îl urmăm și să ne gândim la aspirațiile noastre atât individual, cât și în societate,în ansamblu.
 
Bucurați-vă de timpul liber.
Vacanțele sunt mediul perfect pentru a ne explora sentimentele, dar și pentru a ne bucura de ceea ce ne place. Dansând, călărind, sărind, râzând, cântând... până și jucându-ne! Toate acestea ne vor ajuta să eliberăm endorfine și să ne simțim fericiți. Ce moment mai bun pentru a ne deconecta și a scoate la iveală partea noastră cea mai copilărească decât acesta?
 
Încercați ceva diferit.
Fă ceva ce nu faci niciodată, ceva care îți rupe monotonia, sarcinile programate, ceva care nu este obligatoriu, ceva care este pentru tine. Și fă-o cel puțin de două ori pe săptămână, câteva luni, vei vedea cât de bine te face să te simți, vei fi bun ca nou, îți vei crește energia vitală. Trebuie să încetezi să mai fii atât de pretențios în privința ta, îndeplinindu-ți toate obligațiile. Tratează-te un pic drag! Pentru că meriți și ai nevoie de ea.
 
Este foarte important să dăm entitate la ceea ce ni se întâmplă. Nu continuați pe pilot automat, deoarece poate afecta sănătatea fizică și emoțională. Întotdeauna primul pas este de a face loc pentru ceea ce se întâmplă, numai prin recunoașterea problemei putem stabili mecanismele de soluționare pe care le necesită. Trebuie să ne cunoaștem din ce în ce mai mult, să știm de ce are nevoie ființa noastră interioară și să îi oferim.
Completează cererea de cazare în campus!