Ce înseamnă destresarea și de ce nu o poți aplica?

Stresul face parte din viața noastră. Indiferent cât de mult am încerca să îl eliminăm complet din viața noastră, acesta poate apărea la loc în diverse feluri. De aceea, este deosebit de important să înțelegem că lupta cu stresul nu este pentru a-l elimina permanent, ci pentru a determina cele mai bune metode de supraviețuire cu acesta și de minimizare ale efectelor sale negative.
Soluția acestei probleme ar fi să rezervi timp în programul zilnic pentru relaxare.
Deși efectul dăunător al stresului este bine cunoscut, mulți oameni aleg să nu încerce să îl înlăture, să își facă loc în program, din diverse motive.
- „Nu am timp!”
Gestionarea stresului (și un somn odihnitor) necesită să te prețuiești pe tine însuți. Toată lumea are la dispoziție aceeași perioadă de timp, 24 de ore pe zi, dar mai important este modul în care îți aloci timpul. Dacă ceva este suficient de important, vei găsi timp pentru asta. Iar timpul de deconectare și relaxare este vital pentru gestionarea stresului și pentru a dormi mai bine.
Întrebați-vă: „Dacă aș sfătui un prieten sau o persoană iubită despre viața sănătoasă, le-aș spune să lucreze zi și noapte, fără să ia pauze sau odihnă?” Presupun că răspunsul ar fi „nu”. Aplicați același sfat bun și pentru persoana voastră.
- „Nu prea am nevoie.”
Toată lumea are nevoie de timp să se odihnească și să se alimenteze cu energie. Nu există nicio cale de a ocoli asta. Nu ești un robot, deși chiar și roboții au nevoie de reîncărcarea bateriilor. Lipsa timpului de odihnă duce la oboseală, îmbolnăvire, motivație redusă, epuizare, performanță scăzută și probleme de somn. Te va ajunge din urmă — întotdeauna o face.
Nu numai că este necesar din punct de vedere fizic, dar destresarea și relaxarea sunt necesare pentru fericire și poftă de viață. Rezervând timp doar pentru muncă te va determina să te simți nemulțumit, nemotivat și posibil deprimat. Oricum, pentru ce este toată munca asta? Da, pentru a te simți realizat și a fi productiv și a obține viața pe care ți-o dorești. Dar ce rost are dacă nu ajungi niciodată să te bucuri de ceea ce rămâne?
- „Mă tem că nu voi fi productiv.”
Poate părea că, atât cât lucrezi mai mult timp, vei fi mai productiv, dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat. În mod paradoxal, limitarea timpului pe care îl dedici muncii te va face de fapt mai productiv.
Când stabilești o limită de timp pentru cât de mult muncești, mintea ta caută modalități de a face acest lucru. Dacă știți că aveți mai mult timp pentru a realiza ceva, este posibil să folosiți tot acest timp sau să așteptați până în ultimul moment.
În plus, nu este vorba doar de cât timp lucrezi, ci de cât de eficient. Cu cât ești mai obosit, cu atât vei fi mai puțin eficient. Dacă nu vă odihniți, oboseala vă va încetini creierul și vă va fi mai greu să gândiți și să rămâneți alert și concentrat.
- „Mă simt vinovat dacă nu muncesc.”
Această îngrijorare este comună. Dar întreabă-te: „Este rezonabil să mă aștept să lucrez mereu și să nu iau niciodată o pauză pentru a mă relaxa sau a mă distra?” Este ceea ce te-ai aștepta de la prietenii, familia sau cei apropiați? Dacă nu, de ce este diferit pentru tine?
Dacă înțelegi acest lucru logic, dar parcă nu poți scăpa de vinovăție, atunci trebuie să contesti credința de bază, pe care ai adoptat-o la un moment dat, că relaxarea înseamnă că ești leneș sau că nu ești o persoană bună.
Aceste patru mari raționamente care stau la baza diminuării timpului de recreere au o serie de contrargumente bine întemeiate. Așa că ar trebui cu toții să concluzionăm că relaxarea, recreerea și destresarea sunt elemente esențiale pentru o viață sănătoasă, liniștită și împlinită.