Skip to the content

Sănătatea intestinală și importanța unei alimentații corespunzătoare

Sănătatea intestinală este ceva la care trebuie să ne gândim cu toții și să luăm măsuri pentru a ne îmbunătăți, pentru simplul motiv că nu există o funcție sau un proces corporal care să nu fie afectat de aceasta într-un fel sau altul.

CUM NE PUTEM ÎMBUNĂTĂȚI SĂNĂTATEA INTESTINALĂ?

 • Mâncați mai multe plante și alimente integrale, cât mai aproape de starea lor naturală.
 • O dietă variată, centrată pe plante, oferă organismului mai multe fibre, prebiotice și alți nutrienți esențiali, toate acestea fiind esențiale pentru un intestin sănătos și fericit, deoarece îmbunătățesc cantitatea și calitatea bacteriilor bune, limitând în același timp creșterea bacteriilor rele.
 • Includeți alimente și băuturi fermentate, cum ar fi kimchi, varză, kombucha, kefir, miso și iaurt etc. Procesul de fermentare înseamnă că aceste produse sunt parțial defalcate înainte de a intra în organism, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor de digerat.
 • Mestecați bine mâncarea. Mâncatul lent, conștient și mestecatul temeinic înseamnă că mâncarea noastră este parțial descompusă înainte de a intra chiar în intestinul nostru, care utilizează mai puține resurse și energie în continuare.
 • Ai grijă de mintea ta. Ceea ce este bun pentru mintea ta este bun pentru intestin și invers. Includeți practici zilnice, cum ar fi meditația, timpul în natură, mișcarea conștientă și faceți timp pentru a face mai mult din ceea ce vă place. Sănătatea înseamnă mult mai mult decât hrana pe care o mâncăm.
 • Prioritizați somnul consistent și de bună calitate. Țintește 7-9 ore în fiecare noapte și încearcă să te culci și să te trezești la o oră similară în fiecare zi, dacă este posibil, deoarece acest lucru ajută la calitatea somnului.
 • Mișcați-vă corpul in fiecare zi. S-a demonstrat că mișcarea regulată contribuie la un microbiom mai dens populat și mai divers. Includeți un fel de mișcare în fiecare zi & make it fun! Găsiți ceea ce se simte bine și păstrați lucrurile variate.

CELE MAI BUNE ALIMENTE PENTRU SĂNĂTATEA INTESTINULUI

 • Mere fierte. Merele crude sunt bogate în pectină oricum, dar fierberea lor scoate acest amidon iubitor de intestin și mai mult. Delicios pe terci, ovăz peste noapte sau servit cu clătite și iaurt, întins pe aluat cu tahini sau unt de nuci, sau folosit la coacere pentru dulceață naturală.
 • Alimente bogate în polifenoli: Fructe, legume și cereale integrale, în special fructe de pădure, ierburi și condimente, pudră de cocos, nuci; semințe de in, măsline, ceai (în special negru și verde) și cafea
 • Iaurt: Optați pentru soiuri fara zahar, pline de grasimi
 • Kefir și kombucha: Alegerea produselor nepasteurizate este importantă
 • La trezire, sau cu 10 minute înainte de mese: Adăugați suc de lămâie, oțet de cidru de mere sau ghimbir proaspăt ras în apă caldă (fără fierbere) pentru a stimula digestia.

PRINCIPIUL SĂNĂTĂȚII INTESTINALE

Alimentele și băuturile pe care le consumați au un efect profund asupra sănătății intestinului și a bunăstării generale; dar nu uitați și de celelalte lucruri. Somnul adecvat, mișcarea regulată și managementul stresului amplifică beneficiile unei diete bune și susțin organismul la fiecare nivel.