Skip to the content

Sfaturi utile pentru a te pregăti de facultate

Începerea universității este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante momente din viața ta.  În curând vei studia pentru diploma de vis, vei întâlni noi prieteni și vei explora un oraș nou! Deși există o mulțime de entuziasm în jurul acestui nou capitol din viața ta, s-ar putea, de asemenea, să experimentezi unele sentimente de îngrijorare și incertitudine cu privire la plecarea de acasă pentru prima dată, și va trebui să înveți să-ți gestionezi finanțele și să descoperi cum să „navighezi’’ în universitatea ta.

 

  1. INFORMEAZĂ-TE ÎN LEGĂTURĂ CU CAZAREA

Înainte de a începe universitatea, fă-ți timp pentru a face câteva cercetări despre universitatea și orașul în care te vei muta, precum și despre ceea ce vei avea nevoie să aduci cu tine în noul tău loc de cazare pentru studenți. De asemenea, îți recomandăm să consulți site-uri web pentru a afla mai multe despre orașul în care te vei muta și pentru a găsi sugestii despre cele mai bune locuri de vizitat precum pub-uri, restaurante, parcuri și multe altele. Nu în ultimul rând, nu uita să vizitezi campusul pentru studenți înainte de a te caza! Dacă nu ai văzut încă cazarea personal, ar trebui să poți participa la un tur virtual și să găsești atât fotografii, cât și videoclipuri pe site-ul de cazare. Asigură-te că verifici ce articole vor fi furnizate la noua cazare și începe să cumpari ceea ce vei avea nevoie cu mult timp înainte.

 

  1. ÎNCEPE A-ȚI GESTIONA FINANȚELE

Traiul independent vine cu multe alte responsabilități, inclusiv să îți îngrijești propriile finanțe. Când te muți singur pentru prima dată, va trebui să înveți să-ți gestionezi singur banii. Acesta este un lucru pe care nu vei dori să îl lași până în ultimul moment, așa că îți recomandăm să te pregatești cu mai mult timp înainte. În timp ce gestionarea finanțelor tale poate părea o sarcină descurajantă, există, din fericire, o mulțime de informații și resurse disponibile pentru tine ca student universitar. În timp ce cercetezi orașul și ceea ce vei avea nevoie la noua cazare, continuă să faci câteva cercetări suplimentare despre cele mai bune aplicații și tehnologii care te pot ajuta să urmărești ce cheltuiești. Dacă nu ai deja un cont bancar, acesta este un moment grozav de început. Multe bănci oferă facilități gratuite de descoperire de cont, un card de debit, avantaje studenților și chiar stimulente pentru aderare.

 

  1. ÎNVAȚĂ SĂ TE ORGANIZEZI

Când începi să trăiești singur, s-ar putea să te simți puțin copleșit de lista bruscă de sarcini pe care trebuie să le îndeplinești. Odată cu obișnuința de a fi responsabil cu banii tăi, te vei găsi în curând responsabil cu spațiul tău de locuit, incluzând gătitul, curățenia și spălarea propriilor rufe. Când vine vorba de mâncare, mulți dintre voi o să preferați să comandați mâncare atât din comoditate, cât și din obișnuință, dar acest lucru pe termen lung nu este cel mai sănătos și nici cel mai convenabil pentru finanțele tale. Opțiunea cea mai bună ar fi să începi să te gospodărești singur, atât în ceea ce ține de mâncare, cât și de curățenie și treburi prin casă. La un cămin ai posibilitatea să împarți toate treburile cu un coleg, ceea îți ușurează treaba pe jumatate. Poți spune că este un avantaj.

 

  1. RAMÂI SOCIABIL

Dacă te muți pe cont propriu, s-ar putea să te simțiți puțin deconectat la început și s-ar putea să ți se pară puțin înfricoșător gândul de a-ți face noi prieteni, dar nu trebuie să fie! Primul pas este să te conectezi cu cei din jurul tău. Să iei legătura cu colegii de facultate din timp, verificând dacă universitatea are pagină de Facebook pentru cei care studiază în același domeniu ca și tine. În momentul în care te muți în viitoarea ta locuință, dacă este un campus studențesc, încearcă să participi la cât mai multe evenimente și activități care se fac în campusul tău pentru a socializa și a fi mai usor să legi noi prietenii. A fi deschis noilor oportunități de a cunoaște oameni este mereu un lucru bun.

 

  1. AI GRIJĂ DE TINE

Deși acesta este ultimul sfat, este probabil cel mai important pe care ți-l putem oferi! Plecarea la universitate și mutarea pe cont propriu este o schimbare uriașă în viață și, chiar dacă urmezi pașii de mai sus, este totuși vital să te concentrezi pe îngrijirea de sine și odihnă. În mijlocul forfotei noii tale vieți, nu uita să-ți iei timp pentru tine în fiecare zi prin activități care îți plac, fie că este să citești, să faci un sport sau să te vezi cu un vechi prieten. De asemenea, asigură-te că îți asculți corpul și că te odihnești atunci când este necesar.

Completează cererea de cazare în campus!