Skip to the content

Cum să-ți gestionezi problemele în 5 pași simpli

Studenția este una dintre cele mai interesante și de neuitat momente din viața ta! Orice ar fi, ca și în cazul oricărui nou capitol din viața ta, nu vine fără provocările sale. Atunci când vă mutați într-un mediu nou, întâlniți oameni noi și începeți să formați relații noi, vă veți confrunta fără îndoială cu o anumită incertitudine și, posibil, chiar un conflict.

În timp ce conflictul poate părea un subiect incomod, este o parte foarte normală a vieții. De fapt, dacă ne confruntăm în mod corespunzător, conflictul poate fi chiar sănătos.

Citiți mai jos pentru a afla cei mai buni cinci pași pe care trebuie să îi faceți atunci când vă confruntați cu un conflict în timpul petrecut la universitate.

 

  1. Nu evitați situația. Atunci când ne confruntăm cu un conflict, răspunsurile noastre „luptă sau fugi” se lovesc adesea. De multe ori poate fi mult mai ușor să evitați o situație cu totul atunci când vine vorba de conflict, mai degrabă decât să o înfruntați cu capul înainte. Cu toate acestea, evitarea conflictului poate duce, uneori, chiar la evitarea persoanei implicate în situație. Din păcate, aceasta nu este o soluție practică, mai ales dacă persoana implicată este un profesor sau coleg. Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când te confrunți cu un conflict este să nu te îndepărtezi de situație, ci să o abordezi cu capul înainte. Evitarea conflictelor va provoca doar creșterea tensiunilor, va crea un decalaj mai mare între tine și cealaltă parte implicată și va avea un impact asupra sănătății tale mintale.

 

  1. Solicitați o întâlnire într-o locatie neutră. Abordarea unei situații de conflict nu înseamnă că ar trebui să abordați situația pe baza emoțiilor voastre. Cel mai bun pas pe care trebuie să-l faceți este să solicitați o întâlnire cu cealaltă parte într-un cadru neutru. Planificarea unei întâlniri vă oferă o șansă de a vă aduna gândurile, iar întâlnirea într-un cadru neutru va reduce riscul ca oricare dintre voi să se simtă inconfortabil sau în afara locului. Dacă nu sunteți sigur pe un spațiu neutru de întâlnire, o cafenea sau o sală de întâlnire sunt ambele opțiuni excelente.

 

  1. Identificați sursa conflictului. Când ne confruntăm cu un conflict, așa cum am menționat mai sus, uneori emoțiile noastre pot deveni copleșitoare și este posibil să pierdem din vedere modul în care ne-am aflat în situație în primul rând. Când se întâmplă acest lucru, poate fi ușor să ataci persoana în loc de problema la îndemână. Pentru a rezolva conflictul, este vital să ajungeți la cauza principală a situației, punând emoțiile de o parte.

 

  1. Comunicați. Odată ce ați identificat cauza principală a motivului pentru care vă aflați într-o situație de conflict, puteți apoi să vă croiți drum spre găsirea unei soluții. În acest punct, răbdarea și comunicarea sunt esențiale, deoarece va trebui să aibă loc o sumedenie de discuții, probabil pe o perioadă lungă de timp. De fapt, această conversație va fi în curs de desfășurare și este posibil să trebuiască să luați mai multe pauze de la ea. Având timp și grijă să discutați, vă veți asigura că ajungeți la o rezoluție completă fără alte neînțelegeri.

 

  1. Urmăririți situației. Deși ați lucrat acum prin conflict și ambele părți au ajuns la o soluție, comunicarea nu trebuie să se oprească aici. La scurt timp după rezoluție, este o idee bună să urmăriți și să veniți cu un plan de acțiune, astfel încât să puteți evita acest subiect specific de conflict în viitor. Acest plan ar putea implica check-in-uri regulate între fiecare parte, sau chiar verificarea că sunteți de acord cu privire la subiectul în cauză.

 

Nu există nicio garanție că nu vă veți mai confrunta cu conflicte de mai multe ori de-a lungul perioadei universitare, dar atâta timp cât te apropii de ea și lucrezi pentru a o gestiona într-un mod sănătos, vei descoperi că aceste situații nu sunt mai inconfortabile decât stresul care vine cu învățatul pentru un examen, prezentarea sau începerea unui nou loc de muncă.

Completează cererea de închiriere în campus!