Skip to the content

Cum să gestionezi conflictele din timpul facultății

E bine cunoscut că una dintrele cele mai interesante, intense și memorabile perioade din viețile noastre este cea a studenției.

Iar tu ești acum la începutul acestei călătorii palpitante, pe care suntem convinși că o așteptai cu nerăbdare! Cu toate acestea, ca orice nou capitol din viața ta, nu vine fără provocările sale. Când te muți într-un mediu nou-nouț, cunoști oameni noi și începi să formezi relații, te vei confrunta, fără îndoială, cu o anumită incertitudine și posibil, chiar cu conflicte.

În timp ce conflictul poate părea un subiect inconfortabil, este o parte foarte normală a vieții. De fapt, dacă se abordează în mod corespunzător, conflictul poate fi chiar sănătos pentru noi din când în când.

Te invităm să citești mai jos 5 pași pe care poți să îi urmezi atunci când te confrunți cu un conflict care poate apărea în timpul petrecut la facultate.

  1. Nu evita situația. De multe ori poate fi mult mai ușor să eviți cu totul o situație când vine vorba de conflict, decât să o confrunți direct. Cu toate acestea, atunci când eviți un conflict, uneori poate duce la evitarea persoanei implicate în situație. Din păcate, aceasta nu este o soluție practică, mai ales dacă persoana implicată este un coleg de apartament, de facultate sau un profesor. Cel mai bun prim pas de făcut atunci când te confrunți cu un conflict nu este să te ferești de situație, ci mai degrabă să o abordezi direct. Evitarea conflictelor va duce la creșterea tensiunilor, va crea un decalaj mai mare între tine și cealaltă parte implicată și îți va afecta sănătatea mintală.
  2. Solicită o întâlnire într-un cadru neutru. Deși ar trebui să abordezi o situație de conflict direct, asta nu înseamnă că ar trebui să o abordezi cu prea multă nerăbdare sau pe baza emoțiilor tale. Cel mai bun pas este să soliciți o întâlnire cu cealaltă parte într-un cadru neutru. Planificarea unei întâlniri îți oferă șansa de a vă aduna gândurile, iar întâlnirea într-un cadru neutru va reduce riscul ca oricare dintre voi să vă simțiți inconfortabil. Dacă nu sunteți sigur de un spațiu de întâlnire neutru, o cafenea sau o sală de ședințe sunt opțiuni excelente.
  3. Identificați sursa conflictului. Când ne confruntăm cu un conflict, așa cum am menționat mai sus, uneori emoțiile noastre pot deveni copleșitoare și este posibil să pierdem din vedere modul în care ne-am găsit în această situație în primul rând. Când se întâmplă acest lucru, poate fi ușor să ataci persoana în loc de problema în cauză. Pentru a rezolva conflictul, este vital să ajungeți la cauza principală a situației, punând emoțiile deoparte.
  4. Vorbiți despre situație. Odată ce ați identificat cauza principală pentru care vă aflați într-o situație de conflict, puteți apoi să găsiți o soluție. Acesta este locul în care răbdarea și comunicarea sunt vitale, deoarece sunt necesare multiple discuții, probabil pe o perioadă îndelungată. Discuția despre conflict nu trebuie să se întâmple într-o singură etapă și este posibil să fie necesar să luați mai multe pauze de la ea de-a lungul timpului. Acordând timpul și atenție pentru a vorbi despre conflict va ajuta la o rezolvare completă.
  5. Contactează persoana după ce ați vorbit despre conflict. Deși acum ați rezolvat conflictul și ambele părți au ajuns la o soluție, asta nu înseamnă că toată comunicarea ar trebui să se oprească aici. La scurt timp după rezolvarea conflictului, este o idee bună să contactezi persoana respectivă și să veniți cu un plan de acțiune, astfel încât să puteți evita acest subiect de conflict în viitor. Verifică din când în când că sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă.

Nu există nicio garanție că nu te vei mai confrunta cu conflicte de mai multe ori de-a lungul studenției, dar atâta timp cât le abordezi direct și lucrezi pentru a le gestiona într-un mod sănătos, vei descoperi că aceste situații nu sunt mai incomode decât stresul care vine cu învățatul pentru un examen, cu susținerea unei prezentări sau începerea unui nou job.

 

Completează cererea de cazare în campus!