Skip to the content

Cum să îți gestionezi emoțiile în timpul facultății

Când ajungi la facultate în primul an, trebuie să te adaptezi la o mulțime de schimbări semnificative. Aceste schimbări pot fi mutarea într-un oraș nou, separarea de familie și de prietenii din liceu sau gestionarea unui buget mai strâns. Deși aceste provocări și schimbări pot fi incitante, ele pot crea, de asemenea, anxietate și stres.

Unele dintre problemele care îți cauzează stresul se pot rezolva repede vorbind cu un membru al familiei, un prieten, căutând ajutor de la diferite cunoștințe sau chiar vorbind cu profesorii de la facultate. Cu toate acestea, este foarte important să diferențiezi reacțiile emoționale normale de dificultățile emoționale care pot continua pe termen lung.

Sănătatea mintală poate fi un subiect sensibil pentru tine, dar este ceva cu care mulți dintre noi se confruntă, în special în primul an de facultate. Dacă te întrebi ce poți face pentru a avea mai multă grijă de sănătatea ta psihică, te sfătuim să urmezi acești 3 pași:

  1. Fii vulnerabil

A fi vulnerabil înseamnă a lăsa pe altcineva să intre în spațiul tău emoțional și să-ți împărtășești experiențele cu persoana respectivă în timp ce ești vulnerabil. Este foarte important să conștientizezi că a fi vulnerabil nu înseamnă a fi slab. Deși la început poate fi descurajant să te deschizi în fața unei persoane, acesta este cel mai bun mod de a construi relațiile bazate pe încredere. Fiind vulnerabil în fața unei persone îi va arăta acelei persoane că ai suficientă încredere in ea și ești pregătit să-i arăți această latură a ta.

  1. Menține prietenii și relații bune cu oamenii dn jurul tău

Fii acolo pentru ceilalți când au nevoie de tine. În vremuri mai dificile, vei ști că acești prieteni vor fi acolo pentru tine când ai nevoie de ei. Prietenii adevărați trebuie să se sprijine unul pe celălalt, indiferent de cât de ocupați sunt sau chiar dacă au propriile lor probleme cu care se confruntă. Fiecare persoană are problemele ei, dar poți oricând să îți faci timp să-i ajuți pe oamenii din jurul tău să se simtă mai bine.

  1. Cere ajutor dacă ai nevoie

Cerând ajutorul prietenilor îți poate oferi o oarecare ușurare. Dacă nici astfel nu reușești să rezolvi problema și devine ceva care îți afectează viața, poate că este timpul să cauți ajutor profesional. Consilierii psihologici sunt instruiți să ofere spații neutre și sigure pentru a vorbi despre problemele tale și pentru a te ajuta să descoperi care este cauza problemei cu care te confrunți. Ei îți pot conferi o perspectivă nouă pe care poate nu ai luat-o în considerare până la acel moment. Ajutorul profesional îți poate oferi confort și te poate ajuta să rezolvi probleme pe care poate nu le puteai rezolva singur.

Unele facultăți, precum Universitatea din București sau Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, pun la dispoziție studenților consiliere psihologică gratuită. Mai multe informații poți găsi pe website-urile lor.